Hankkeet
Valkeakoski-opiston Taidekaravaani-hanke tuo taidetta katukuvaan yhdessä tekemällä Valkeakoskella, Akaassa, Pälkäneellä ja Urjalassa. Hankkeessa kerätään asukkailta ideoita ja toteutetaan erilaisia taidetapahtumia, työpajoja, näyttelyitä ja paljon muuta. Ensimmäiset yhteisölliset taidetapahtumat toteutettiin touko-kesäkuussa 2022 ja hanke jatkuu elokuuhun 2023. Hanketta rahoittaa Leader Pirkan Helmi Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.
Seuraa Taidekaravaanin kulkua Facebookissa ja Instagramissa (@Taidekaravaani)!
Developing Eco Skills for a Green Economy (DECOS) 2018-2020 (Erasmus+ KA2)
Hankkeen tavoitteena oli edistää ruohonjuuritason ekotaitoja kuten kierrätystä, jätteidenkäsittelyä ja energiatehokkuutta ja edistää koulutuksen avulla jatkokoulutukseen ja työmarkkinoille pääsyä. Hankkeessa kehitettiin kestävän kehityksen koulutuspaketti aikuisille. Kohderyhmänä olivat erityisesti heikommassa asemassa olevat, kuten työttömät ja syrjäytymisvaarassa olevat henkilöt.
Valkeakoski-opisto ja Valkeakosken kaupungin työllisyyspalvelut ovat yhdessä hankkeen partnerina. Hanketta koordinoi Institute for Research in Enviroment, Civil Engineering and Energy Makedoniasta ja muut partnerit olit Itävallasta, Sloveniasta ja Romaniasta. Hanke päättyi v. 2020.
Hand in Hand 2017-2019 (Erasmus+ KA2)
Valkeakoski-opisto ja Valkeakosken kaupunginkirjasto koordinoivat Erasmus+ -ohjelmaan kuuluvaa kumppanuushanketta, jossa kansalaisopistot ja kirjastot kehittivät yhdessä elinikäisen oppimisen palveluja ja oppimisympäristöjä kuntalaisten käyttöön. Hankkeen partnerit olivat kirjastoja ja aikuiskoulutusorganisaatioita Italiasta, Puolasta ja Tanskasta.
Hankkeessa kerättiin ideoita ja ehdotuksia kirjaston ja kansalaisopiston toimintaan sähköisellä asiakaskyselyllä ja ideariihissä. Ideoiden pohjalta sovittiin yhteiset kehittämiskohteet, ja kokeiltiin erilaisia toimintamuotoja. Kokeiluista on syntynyt uusia, yhteisiä toimintamalleja, joiden avulla olemme onnistuneet luomaan uusia palveluja ja poistamaan päällekkäisyyksiä. Näitä ovat mm. syventynyt luentoyhteistyö sekä yhteistyö tapahtumien ja kurssienjärjestämisessä ja markkinoinnissa.
Hanke päättyi v. 2019.
Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus (Erasmus+ KA1)
Valkeakoski-opisto on saanut tukea henkilöstön kansainväliseen liikkuvuuteen. Hankkeissa henkilöstö voi kouluttautua kursseilla ja opintovierailuilla eri puolilla Eurooppaa. Toteutamme hankkeita yhdessä Valkeakosken kaupungin muiden yksiköiden kanssa.
Kestävän elinikäisen oppimisen askelmat 2019-2022
Valkeakoski-opiston tavoitteena on edistää kuntalaisten hyvinvointia kestävällä tavalla. Tässä henkilöstön liikkuvuushankkeessa kirjaston ja kansalaisopiston henkilöstö pääsi kouluttautumaan eurooppalaisiin oppilaitoksiin ja kursseille, teemoina ekologinen, taloudellinen kulttuurinen ja sosiaalinen kestävä tulevaisuus.
Kurssien aihepiirit liittyivät kestäviin tapoihin toteuttaa opetusta sekä kestäviin toimintatapoihin toimistossa ja opiston arjessa.
Toteutimme hankkeessa 16 kurssiosallistumista ja opintovierailua. Hanke päättyi 31.5.2022.
Hyvinvoinnin rakennuspalikat yhdessä pinoon 2018-2021
Valkeakoski-opiston ja Valkeakosken kaupunginkirjaston yhteishanke, jonka teemana oli hyvinvoinnin edistäminen elinikäisen oppimisen keinoin. Hanke päättyi 31.5.2021.
Taide hyvinvoinnin edistäjänä 2018-2021
Taiteen perusopetuksen hanke, johon osallistuivat Valkeakoski-opiston teatteri- ja tanssiopistojen lisäksi Valkeakosken musiikkiopisto sekä kuvataide- ja käsityökoulu Emil. Hankkeen koulutusten läpikäyvänä teemana on taiteen eri muodot sekä niiden hyvinvointia lisäävä vaikutus. Hanke päättyi 31.5.2021.
Osaaminen ja ohjaus – näkyväksi osaksi opiston toimintaa 2022-2024
Hankkeen tavoitteena on jalkauttaa ja vakiinnuttaa osaamisperusteisten opintopistekurssien suunnittelu-, toteutus- ja viestintäprosessit Valkeakoski-opistossa sekä kehittää aikuisten ohjaus- ja neuvontatoimintaa.
Varmistamme, että osaamisperusteisten opintopistekurssien suunnittelun ja toteutuksen prosessi on Valkeakoski-opiston osalta toimiva: päivitämme henkilöstön oppaat ja ohjeet. Viestimme osaamisperusteisuudesta henkilöstölle ja asiakkaille. Perehdytämme prosessiin liittyvät henkilöt ja varmistamme uuden henkilöstön osaamisen. Selvitämme myös oman paikkamme aikuisten ohjausverkostossa Valkeakoskella, ja luomme suunnitelman opintoneuvontayhteistyölle muiden toimijoiden kanssa. Selvitämme, miten opintoneuvontatoiminta olisi toteutettavissa yhteistyössä muiden kunnan toimijoiden kuten nuorten aikuisten Ohjaamoiden kanssa.
Hankkeen tuloksena Valkeakoski-opiston kurssiohjelma palvelee entistä laajempaa asiakaskuntaa sekä opintopistekurssien että ohjaustoiminnan kehittymisen myötä.
Toimivilla prosesseilla kohti osaavaa resurssien käyttöä 2020-2022
Tavoitteenamme on työyhteisön tehokas ja sujuva toiminta sekä laadullisesti että taloudellisesti. Rakenteiden ja prosessien standardointi auttaa yhtenäistämään toimintaamme eri kunnissa, toimipisteissä ja henkilöstöryhmissä, mikä puolestaan edistää resurssien tehokasta ja järkevää käyttöä. Tässä hankkeessa jatkoimme prosessien kehittämistä Lean-mallin mukaisesti ja kokosimme edellisistä hankkeista organisaation toimintaan vaikuttavat toimet ja prosessit kokonaisuudeksi. Kuvasimme opiston prosessit toimintakäsikirjaan, josta löytyvät tulevaisuudessa yhteisesti sovitut prosessit, toimintakäytännöt ja ohjeet.
Prosessien kehittämiseen liittyvänä tärkeänä tavoitteenamme oli myös kehittää kurssiohjelmaamme huomioiden valtakunnalliset koulutuspoliittiset tavoitteet. Erityisesti paneuduimme osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen tematiikkaan, ja kehitimme kurssien osaamisperusteista kuvaamistapaa, jonka olimme jo vieraiden kielten kurssien osalta aloittaneet lake-yhteishankkeessamme Kielten taitotasot osaamismerkeiksi (2018-2019). Tässä hankkeessa loimme myös prosessin ja toimintakäytänteet osaamisperusteisuuden vahvistamiseksi kurssiohjelmassa sekä koulutusten viemiseksi Koski-tietovarantoon.
Kumppanuudella ja kehittämisellä parempaa palvelua 2019-2020
Hankkeen avulla kehitimme opiston prosesseja ja opiskelijoiden kurssitarjonnan muotoja esim. työpajamalleilla sekä yksilöllistä ohjausta lisäämällä. Prosessien uudistamisessa oli keskeisenä kurssihallintaohjelmisto Hellewin kehittäminen sekä tiimiorganisaation toimivuus. Kehittämistyötä teki koko vakinainen henkilökunta, ja mukana oli myös useita tuntiopettajia.
Kansalaisopistosta yhteistyöllä hyvinvointia 2018-2019
Hankkeen avulla tiivistimme yhteistyötä toiminta-alueemme kuntien ja järjestöjen kanssa. Jalkauduimme toiminta-alueemme kuntiin ja kuuntelimme toiveita ja ehdotuksia kursseiksi ja toimintamme kehittämiseksi. Hankkeen avulla löysimme kunnista uusia yhteistyökumppaneita ja uusia yhteistyön muotoja. Onnistuimme myös luomaan jatkuvan yhteistyön toimintamalleja, joiden avulla pysymme entistä paremmin perillä kuntalaisten tarpeista ja toiveista.
Kielten taitotasot osaamismerkeiksi (yhteishanke) 2018-2019
Hankkeessa suunniteltiin kansalaisopistojen kieltenopetukseen digitaalinen Kielenosaaja-merkki, jonka avulla voidaan tunnistaa ja tunnustaa minkä tahansa vieraan kielen osaamista. Merkkien kriteeristönä on osaamisperusteinen kielitaidon eurooppalaisen viitekehyksen (EVK) asteikko (A1-2, B1-2, C1-2), joka on tuttu eri koulutusasteilta. Osaaminen tunnistetaan kurssin mittaan opiskelijan töistä koostettavan ”näyttösalkun” avulla. Vapaaehtoisen merkin suorittamista ja arviointia on pidetty opiskelija- ja opettajapalautteissa sopivan kevyenä, mutta riittävän luotettavana ja oikeudenmukaisena sekä kannustavana tapana arvioida kielenosaamista.
Osallistujat: Linnalan opisto (Savonlinna, koordinaattori), Sastamalan opisto, Valkeakoski-opisto.
Oppiva Etelä-Pirkanmaa -hankkeessa opiston yhteistyökumppaneina toimivat Etelä-Pirkanmaan kuntien työllisyyspalvelut (Akaa, Kangasala, Pälkäne, Urjala, Valkeakoski). Hankkeessa käsiteltäviä teemoja ovat aikuisten heikkojen perustaitojen vahvistaminen, työelämässä tarvittavat taidot, maahanmuuttajien kielitaito sekä yhteiskunta- ja työelämävalmiudet. Koulutuksella vahvistetaan erityisesti työttömien, työttömyysuhan alaisten ja työvoiman ulkopuolella olevien aikuisten perustaitoja. Koulutusten tavoitteena on edistää vaikeimmin työllistyvien osallistujien osaamista siten, että työhön tai jatkokoulutukseen ohjautuminen mahdollistuu. Koulutus on jaettu moduuleihin, joista osallistujat voivat koota itselleen sopivan neljän opintopisteen kokonaisuuden: luku-ja kirjoitustaito, numerotaidot, digitaidot sekä työelämän kestävän kehityksen taidot. Maahanmuuttajille on erikseen kohdennettu kielitaitoa ja yhteiskunta- ja työelämävalmiuksia edistävä koulutuskokonaisuus. Koulutukset suunnitellaan joustavasti osallistujien tarpeiden ja taitojen mukaan. Hanke on suunniteltu yhteistyössä Valkeakoski-opiston toiminta-alueen kuntien työllisyyspalvelujen kanssa, ja se on osa Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun yhteistyörakennetta. Asiakkaat ohjautuvat koulutuksiin pääosin työllisyyspalvelujen OMA-valmentajien kautta.
Oppiva Etelä-Pirkanmaa 2 -hanke toimii jatkorahoituksella vuoden 2022 loppuun saakka. Koulutukset keskittyvät aikuisten digitaitojen ja maahanmuuttajien suomen kielen taidon vahvistamiseen.
Priima Pirkanmaa -hankkeessa kehitettiin vapaan sivistystyön henkilöstön pedagogista osaamista, joka liittyy erityisesti jatkuvan oppimisen, osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen teemoihin ja osaamisperusteisten koulutuskuvausten laatimiseen ja koulutuksen arviointiin. Hankkeen koulutukset vahvistivat henkilöstön taitoja laatia koulutusten osaamistavoitteita, osaamiskriteereitä ja arvioida koulutuksessa saavutettua osaamista.
Loimme hankkeessa myös alueellisen rakenteen ja prosessikuvauksen osaamisperusteisten opintopistekurssien suunnitteluun, toteutukseen ja hallinnointiin. Koulutuksissa vahvistettiin sekä oppilaitosten johdon että koordinaattoriryhmän osaamista ja kehitettiin ohjeet ja oppaat henkilöstölle.
Valkeakoski-opisto koordinoi hanketta, jossa olivat mukana myös Ahjolan kansalaisopisto, Pirkan opisto, Tampereen seudun työväenopisto ja Taito Pirkanmaan Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä.