Valkeakoski-opiston lukuvuoden 2024–2025 kurssit on julkaistu!

Keramiikasta tehty talo.

Kesällä on aikaa ottaa rennosti ja suunnitella tulevia harrastuksia Valkeakoski-opistossa!

Tarjolla on runsaasti kiinnostavia kursseja eri ainealueilta opistomme laajalla toimialueella. Syksyllä on luvassa myös mielenkiintoisia luentoja, joista osa välitetään verkon kautta. Useille ensi lukuvuoden kursseille voi jo ilmoittautua. Ilmoittautumisen päivämäärä löytyy kurssitiedoista. Osalle liikuntakursseista ja keramiikkakursseista pääsee ilmoittautumaan tiistaina 13. elokuuta kello 10.

Kursseille voit ilmoittautua kesäkuun ajan asiakaspalvelunumerossa 03 5691 7100. Verkkopalvelussa voi ilmoittautua silloin kun parhaiten sopii. Tukea verkkoilmoittautumiseen saa opastusvideoistamme:

Opiston tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin

Valkeakoski-opistossa on tarjolla useita eri musiikkiryhmiä, jotka myös esiintyvät. Kangasalla toimii esimerkiksi JazzJamit, JazzBee, Tanssiorkesteri Valo, Soiva-lauluryhmä ja Pälkäneellä Ukulelen jatkoryhmä ja lauluryhmä Laila. Opistossa voi opiskella musiikkia yksilöllisesti pianossa, kitarassa, laulussa, harmonikassa ja huilussa.

Kurssitarjonnan kestosuosikkeja ovat erilaiset liikuntaryhmät kuten seniorikuntosalit ja tuolijumpat, sointukylvyt, jooga sekä lihaskunto- ja kehonhuoltoryhmät. Kädentaidoissa ylivoimainen kestosuosikki vuodesta toiseen on keramiikka. Käsityökahvilat sekä kalannahan paju- ja rasvaparkkauskurssit tulevat myös täyteen nopeasti. Digi- ja sukututkimusklinikoille kannattaa myös ilmoittautua ajoissa, että varmistaa paikkansa kurssilla.

Vaikka suosituimmat kurssit täyttyvät, niin aina kannattaa ilmoittautua jonoon. Opistolta ilmoitetaan, jos paikka vapautuu. Kaikki kurssit, joille on kysyntää säilyvät varmasti tarjonnassamme.

Ensi lukuvuonna on tarjolla myös uutuuksia. Kangasalle ja Valkeakoskelle on tulossa Italian kevät -ruokakurssit sekä ukulelen soitto. Toijalassa on tarjolla kehonhuoltotunti, joka toteutetaan ilta-aikaan. Uusia kädentaitokursseja ovat esimerkiksi kirjovirkkaus Korsnäsin tapaan, book nook & roombox -miniatyyriaskartelu ja pirtanauhakurssi.

– Kansallispuvut tekevät uutta tulemista, kertoo koulutuspäällikkö Riitta Ala-Krekola. Viime vuonna perustettiin kaksi ryhmää kurssitoiveiden perusteella ja tulevalla kaudella alkaa kolmas.

Punonta, joka valittiin vuoden 2024 käsityötekniikaksi, on ollut pitkään suosiossa.

– Tarjoamme punontaa kierrätysmateriaaleista ja luonnonmateriaaleista, joissa erityisesti tuohityökurssit ovat olleet suosittuja, Ala-Krekola kuvailee.

Kieliopintoja ja verkko-opetusta

Opistolla on runsas valikoima eri tasoisia kieliopintoja. Kielen opiskelu on pitkäjänteistä puuhaa, ja opisto haluaa turvata opiskelijoille mahdollisuuden kehittää ja ylläpitää vieraan kielen osaamistaan. Alkeisopintoina on tarjolla esimerkiksi espanjaa, ranskaa, italiaa ja viroa. Keväällä on Valkeakoskella ollut ukrainan kielen alkeiskurssi, ja siitä on tullut jatkotoiveita. Vasta-alkajatkin ovat tervetulleita syksyn kurssille, jos kyrilliset aakkoset ovat hallussa.

– Tauon jälkeen järjestämme Valkeakoskella kreikan kielen ”alkupalat” eli alkeiden pikakurssin sekä ”makupalat”, lyhyen kertauskurssin, koulutuspäällikkö Johanna Jokinen vinkkaa.

– Ja keväällä 2025 voi aloittaa matkailijoille suunnatun kreikan kielen alkeiskurssin. Akaaseen on tulossa tauon jälkeen englannin keskustelukurssi ”Tuesday Afternoon Club”.

Kursseille voi osallistua myös etänä eli tarjonnassa on myös verkko-opetusta. Valittavana on muun muassa työelämän englantia ja korean kieltä, kehonhuoltoa sekä kirjoittajakursseja.

100 vuotta kansalaistaitoja

Valkeakoski-opisto juhlistaa 100-vuotista taivaltaan vuonna 2024. Syyskuussa Valkeakoskella Myllysaareen avautuu juhlanäyttely Opin vuodet – Valkeakoski-opisto 1924-2024. Lokakuussa tietokirjailija Samu Nyström luennoi Kulttuurikeskus Luovassa opiston historiasta. Tanssi, laula tai puhu koiraa – Valkeakoski-opiston värikäs historia -kooste tarjoaa aikamatkan koskilaiseen opin ja luovuuden maailmaan.

Opiston 100-vuotismerkkivuotena juhlistetaan jokaiselle hyödyllisiä kansalaistaitoja. Valtakunnallista Kansalaistaitoviikkoa vietetään 2.–8. syyskuuta 2024. Kansalaistaidot liittyvät omien asioiden hoitamiseen, itsestä huolehtimiseen, toimimiseen yhteisön ja yhteiskunnan jäsenenä, eloonjäämiseen sekä elämän- ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Kansalaisopistot ovat alueellisia matalan kynnyksen ”kansalaistaitokeskuksia”. Kansalaistaitokurssit on merkitty oppaaseen sinisellä kansalaistaito logolla.

Osaaminen näkyväksi opintopistekursseilla

Kurssitarjonnastamme löytyy edellisen vuoden tapaan opintopistekursseja. Opintosuoritusmerkintöjä on mahdollista saada ruotsin ja suomen kurssien lisäksi työelämän englannin kurssilta, joiltakin espanjan kielen kursseilta sekä italian, korean ja tukiviittomakursseilta.

Kielikurssien lisäksi esimerkiksi ikonimaalauksen kurssit voi ensi kaudella suorittaa opintopistekursseina. Ne ovat osaamisperusteisesti kuvattuja kursseja, joiden hyväksytyistä suorituksista saa suoritusmerkinnän Oma Opintopolku -palveluun. Opintosuoritusmerkintä tekee opiskelijan vapaa-ajalla hankkiman osaamisen entistä näkyvämmäksi. Opistopisteillä voi esimerkiksi todentaa osaamisensa työnhaussa tai sisällyttää niitä tutkintoon johtaviin opintoihin.