Valkeakoski-opiston kevätnäyttelyssä välittyy taito ja tekemisen ilo!

Kevätnäyttelyssä villapaita ja kaappi.

Taito- ja taideaineiden kevätnäyttely on esillä Myllysaaren museossa 24.3.–24.4.2024. Yleisölle avoimet avajaiset ovat sunnuntaina 24.3. kello 13. Tervetuloa!

Valkeakoski-opiston perinteisessä kevätnäyttelyssä pääsee kurkistamaan taito- ja taideaineiden kurssien laajaan kirjoon. Teosten ja käyttöesineiden valmistukseen on käytetty aikaa ja mielikuvitusta. Mielenkiintoisiin yksityiskohtiin ja ratkaisuihin kannattaa kiinnittää huomioita. Esimerkiksi keramiikassa, grafiikassa ja kirjonnassa monet työvaiheet ovat aikaa vieviä, vaikka sitä ei tule ajatelleeksi valmista työtä katsoessa.

Näyttelyyn on koottu Valkeakosken, Akaan ja Urjalan ryhmien teoksia. Esillä on värikäs kattaus erilaisia kädentaitoryhmien töitä. Mukana on muun muassa tekstiilitaidetta, tuohi- ja puutöitä, verhoilua ja entisöintiä, koruja, keramiikkaa, posliinimaalausta, grafiikkaa, piirustuksia sekä maalauksia.

Värjättyä kalannahkaa ja kalannahkalla päällystetty taskumatti.

Tämän kevään uutuuksia ovat kalligrafiakurssin ja kalannahkan parkintakurssien koosteet. Mateen ja kuhannahkoja on värjätty samoilla luonnonväreillä, joilla voi värjätä kankaita ja lankoja. Esimerkiksi purppuranpunaista väriä saa kilpikirvasta. Kalannahalla voi koristella myös käyttöesineitä.

Kestävä kehitys näkyy materiaalivalinnoissa

Tekstiilitöiden materiaalivalinnoissa korostuvat kierrätys ja materiaalien uudelleenkäyttö. Käyttökelpoisia materiaaleja ovat esimerkiksi vanhat farkut, pöytäliinat sekä jämälangat ja tilkut. Näyttelyssä oleva kookas, siniraitainen matto on tehty farkkukankaasta ja se on kudottu mattopuissa Pellavapäässä Sääksmäellä. Esillä on myös matkalaukusta muokattu rahi, joka on päällystetty farkkukankaan paloilla.

Entisöityjä nojatuoleja, rahi ja kudottuja mattoja.

Maarit Humalajärvi esittelee tekstiilitöitä.

Näyttävän, seinälle ripustetun tekstiiliteoksen materiaalit on saatu lankakartoista, joissa lankojen pituus on ollut noin 10 senttimetriä. Kuviot on kirjottu kierrätyshuovalle ja kiinnitetty pykäpistoilla taustakankaaseen.
– Mitä lyhyempi lanka, sitä mielenkiintoisempaa pintaa tulee. Se loppuu mihin se loppuu, käsityönopettaja Maarit Humalajärvi kuvailee.

Tuftaus on vanha tekniikka, joka on löytynyt kädentaitajien keskuudessa uudelleen. Opistossa on ollut tarjolla siitä useampia kursseja.
– Tuftaamalla saadaan mehevää pintaa. Sillä voi tehdä niin näyttävää kuin hienojakoistakin jälkeä riippuen neulan ja langan koosta. Itse olen valmistanut koruja, Humalajärvi esittelee.

Pitkäjänteinen työskentely palkitsee

Valkeakoski-opiston keramiikkakurssit ovat olleet todella suosittuja koronan jälkeen. Näyttelyssä on esillä monella eri tekniikoilla valmistettuja koriste- ja käyttöesineitä.

– Kurssilaiset ovat kokeilleet valutekniikkaa, ja tehneet itse muotteja, kertoo keramiikanopettaja Taru Toivonen.

Taru Toivonen esittelee keramiikasta valmistettua kastelukannua.

Lähikuva keramiikkaruukusta, jota koristaa sisilisko.

Sisiliskoruukussa on panostettu koristeluun. Ruukku on valmistettu punasavesta makkaratekniikalla. Tämän jälkeen saven päälle on maalattu savilieteväri, jota on kaiverrettu pois terävällä työvälineellä.
– Teoksen tumma-vaalea-kontrasti toimii, siinä on savilietteen ja saven leikki. Ja kuviota on kaiverrettu monta viikonloppua, Toivonen kertoo.

Terhi Käpyaho laittaa mallinukkien päälle kankaita.

Kudonnanopettaja Terhi Käpyaho ihailee Ikaalisten ja Karjalan kansallispukukankaita. Niiden valmistaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Tekijät kutoivat kankaat itse, koska valmiita materiaaleja on ollut vaikea saada.
– Uutteraa työtä, nostan hattua tekijöille, Käpyaho toteaa.

  • Näyttely on avoinna ti–pe klo 10–16, su 12–16. Suljettu maanantaisin, lauantaisin sekä pitkäperjantaina 29.3.