Valkeakoski-opisto juhlii 100-vuotista taivaltaan!

Kudonnan opettaja Terhi Käpyaho (vas.), koulutuspäällikkö Riitta Ala- Krekola ja käsityönopettaja Maarit Humalajärvi valitsemassa juhlanäyttelyn kuvamateriaalia.

Valkeakosken Työväenopisto perustettiin vuonna 1924 eli vuotta myöhemmin kuin Valkeakosken kauppala. Nykyään Valkeakoski-opisto on yli 80 000 ihmisen asuinalueella toimiva alueopisto.

Valkeakoski-opisto on tuottanut alueelle sadan vuoden ajan palveluja ja kulttuuritoimintaa, joita ei muuten olisi tarjolla. Juhlavuoden kunniaksi opisto järjestää Myllysaaressa juhlanäyttelyn ja historialuennon. Lokakuussa, viikolla 41, ilmestyy historiatutkija Samu Nyströmin kirjoittama historiateos ”Pysyvää on into ja oppimisen riemu” – Valkeakoski-opisto 1924–2024.

100-vuotisjuhlanäyttely avautuu Myllysaaren museossa

Syyskuun lopussa avautuvaan juhlanäyttelyyn on koottu muun muassa runsaasti valokuva-aineistoa sadan vuoden ajalta sekä kädentaito- ja taideryhmissä valmistuneita töitä. Näyttelymateriaalia on kerätty koko opiston toimialueelta.

Näyttelyn ovat koonneet opiston pitkän linjan käsityöalan ammattilaiset Maarit Humalajärvi, Riitta Ala-Krekola ja Terhi Käpyaho. Aineiston keräämiseen on osallistunut myös opiston päätoiminen henkilökunta ja kuvamateriaalia on saatu Timo Pajusen kokoamasta 90-vuotisjuhlanäyttelystä

– Valkeakoski-opisto on ollut aktiivinen, aikaansa edellä oleva ja innovatiivinen. Toivottavasti on sitä jatkossakin, Humalajärvi pohtii.

– Opisto on ollut merkittävä osa monen sukupolven ketjussa. Se on kannustanut jatkuvan oppimisen polulle muuttuvassa maailmassa.

– 100-vuotias opisto ei ole ihme, Ala-Krekola jatkaa. Opistojärjestelmä Suomessa on ainutlaatuinen, saavutettavuus helppoa ja ihmisten halu oppia iankaikkinen.

– Toivon, että päättäjät ymmärtävät jatkossakin opiston merkityksen, vaikka olisi taloudellisesti kuinka kovat ajat tahansa, Ala-Krekola kiteyttää.

Nyströmin luento on aikamatka opin ja luovuuden maailmaan

Tietokirjailija, FT Samu Nyström luennoi Kulttuurikeskus Luovassa 29. lokakuuta. “Tanssi, laula tai puhu koiraa – Valkeakoski-opiston värikäs historia” -luento tarjoaa sadan vuoden aikamatkan koskilaiseen opin ja luovuuden maailmaan. Sadan vuoden aikana opisto on kasvanut pienen kauppalan pienestä työväenopistosta koko Sydän-Hämeen alueella toimivaksi Valkeakoski-opistoksi.

Vuosikymmenien aikana opiston toiminta on koskettanut tavalla tai toisella lähes jokaista koskilaista. Matkalle on mahtunut suuria maailman mullistuksia sotineen, pandemioineen ja lamoineen, kuin myös joukko-oppia ja digiloikkia. Jokaisella aikakaudella on ollut omat muotioppiaineensa ja suosikkiopettajansa.

Valkeakoski-opiston juhlavuoden tapahtumia syksyllä 2024Kirjan kansi, jossa värikkäitä tilkkuja ja teksti "Pysyvää on into ja oppimisen riemu."

  • “Opin vuodet – Valkeakoski-opisto 1924–2024”. 100-vuotisjuhlanäyttely Myllysaaren museossa, Kanavanranta 3 C, 29.9.–15.12. Vapaa pääsy.
  • “Tanssi, laula tai puhu koiraa – Valkeakoski-opiston värikäs historia”. Tietokirjailija Samu Nyströmin luento Kulttuurikeskus Luovan Rydman-salissa, Kauppilankatu 2, ti 29.10. klo 17.30–19. Vapaa pääsy.
  • ”Pysyvää on into ja oppimisen riemu” – Valkeakoski-opisto 1924-2024 -historiateos ilmestyy lokakuussa. Teosta voi ostaa 20 euron kappalehintaan Kulttuurikeskus Luovasta toimiston aukioloaikoina.