Tarjolla on muun muassa puutarhateemaa, jota lähestytään niin taidehistorian kuin luonnonmukaisen viljelynkin näkökulmasta. Keväisen luonnon äänimaailmaan johdattelee puolestaan luento linnunlaulusta. Ihmisten hyvinvointia pohditaan Mielenterveysillassa ja Mielimusiikki kuntouttaa -luennolla. Pohjois-Norjan kauneimmat kauneimpia luontokohteita pääsee ihastelemaan luontokuvaaja Harri Ahosen matkassa. Tarjolla on myös ajankohtainen EU:n idän turvallisuuspolitiikka valottava luento sekä tukirankasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä kertova luento. Kustannustoimittaja Saara Henriksson puolestaan kertoo miten laajentaa omien tekstien lukijakuntaa. Keväällä järjestetään myös Aivot aarteenamme -etäluento, joka toteutetaan verkon välityksellä. Vain etäluennolle tulee ilmoittautua etukäteen.
Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niihin on vapaa pääsy. Muutokset mahdollisia.
Kulttuurikeskus Luova, sali, Kauppilankatu 2:
Mielenterveysilta ti 24.1. klo 17.30–19.30
- Psykologian tohtori Esa Nordling/THL, kokemusasiantuntija Sara Selin/Mielen ry, Markku Lehto/Aspa
- Yhteistä keskustelua Päivi Isomäki/Sääksmäen seurakunta
- Yhteistyössä: Valkeakoski-opisto, Valkeakosken kaupunki, Pirkanmaan hyvinvointialue/Työikäisten sosiaalipalvelut/Osallisuutta ja työllistämistä tukevat palvelut, Sääksmäen seurakunta, Suomen Punainen Risti, Valkeakosken osasto, Aspa
Claude Monet’n puutarhamaalaukset ti 31.1. klo 18–19.30
- Kuvataiteilija Timo Pajunen kertoo luennollaan ranskalaisen taidemaalari Claude Monet (1840-1926) puutarha-aiheisista maalauksista.
- Monet’a kiinnosti tutkia valoa ja värejä, ja hän maalasi paljon ulkona. Taiteellisessa työskentelyssä hänelle oli tärkeintä kohteen luoma hetkellinen vaikutelma, hetkessä muodostettu näköhavainto. Monet oli keskeisin vaikuttaja impressionismi-taidesuuntauksen kehittämisessä.
- Hänen kuuluisimpia teoksiaan ovat muun muassa Impression – auringonnousu, Nainen ja päivänvarjo sekä Lumpeita.
- Järj. Valkeakoski-opisto
EU:n idän turvallisuuspolitiikka, sen keskeiset sisällöt sekä Suomi osana tätä kokonaisuutta ti 14.2. klo 18–19.30
- Valtio-opin tohtorikoulutettava, tutkija (FIIA) Tyyne Karjalainen (etäluento). Karjalaisen asiantuntemusalueena ovat EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kansainväliset interventiot ja rauhan rakentaminen sekä EU:n itäinen naapuruuspolitiikka.
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken Seudun Paasikivi-seura
Mauno Koivisto ja KGB:n verhottu vaikuttaminen ti 7.3. klo 18–19.30
- Luennoimassa ulkoasiainneuvos, professori, valtiotieteen tohtori Alpo Rusi
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken Seudun Paasikivi-seura
Tukirankasairaudet ja niiden ennaltaehkäisy ti 21.3. klo 17–18.30
- Luennoimassa ortopedi Esko Kaartinen
- Järj. Valkeakoski-opisto, Suomen Nivelyhdistyksen Valkeakosken nivelpiiri
Kaupunginkirjasto Valo, Torikeskus:
Luonnonmukainen puutarhanhoito ti 21.2. klo 17.30–18.45
- Luennoitsijana puutarhuri Iita Matero.
- Puutarhanhoito ei ole vaikeaa. Uteliaisuudella pääsee jo pitkälle! Hyvän tarhurin tunnistaa sammumattomasta janosta oppia uutta siitä, miten luonto toimii, kyvystä keskittyä ja odottaa hitaitakin tuloksia.
- Tervetuloa kaikki, nykyiset ja tulevat multasormet, kuulemaan ja jakamaan ajatuksia luonnonmukaisen puutarhanhoidon periaatteista sekä hyviksi havaituista työtavoista.
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo
Pöytälaatikosta maailmalle – miten saan tekstilleni lukijoita? Ke 8.3. klo 17.30–18.45
- Luennoitsijana kirjailija, kustannustoimittaja Saara Henriksson.
- Tule kuulemaan, millaisia vaihtoehtoja on kirjoittajalla, joka haluaa tekstilleen lukijoita. Mitkä ovat perinteisen kustantamisen ja omakustanteen erot kirjoittajan näkökulmasta? Miten kustantajaa kannattaa lähestyä? Entä minne voisi tarjota vaikkapa runoa tai novellia?
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo
Mielimusiikki kuntouttaa ke 15.3. klo 13–14
- Luennoitsijana kuoronjohtaja Kaisa Tienvieri.
- Voiko yhdessä laulaminen kuntouttaa kielellistä muistia? Miksi oman mielimusiikin kuunteleminen parantaa elämänlaatua? Miksi minun olisi hyvä tehdä itselleni musiikkitahto? Tule kuulolle ja kokeilemaan itsekin musiikin maagista vaikutusta! Aikaisempaa musiikin harrastuneisuutta ei tarvita – mielimusiikki kuntouttaa ja hellii meistä jokaista!
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo
Västäräkistä vähäsen – eväitä linnunlaulun maailmaan ti 18.4. klo 17.30–18.45
- Erä- ja luonto-opas Tuula Puranen
- Muuttolintujen saapuessa keväinen äänimaisema rikastuu päivä päivältä, kun tulijat liittyvät paikkalintujemme kuoroon. Usein lintuja onkin helpompi kuulla kuin nähdä. Luento avaa portteja lintujen kuuntelun maailmaan ja antaa eväitä lintujen tunnistamiseen laulusta.
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo
Pohjois-Norjan kauneimmat luontokohteet – retkeilijän Finnmark ke 19.4. klo 17.30–18.45
- Tietokirjailija, luontokuvaaja Harri Ahonen
- Pohjois-Norjan upein retkeilykohde Finnmark sijaitsee tunturiaavojen ja vuononlahtien takana. Ahonen on käynyt vaeltamassa Skandinavian erämaissa yli 20 vuotta. Hän on myös asunut Norjassa useamman vuoden ja tutustunut siellä paikalliseen vaelluskulttuuriin. Ahonen esittelee luennolla Finnmarkin kauneimmat päiväretkikohteet.
- Järj. Valkeakoski-opisto, Valkeakosken kaupunginkirjasto Valo, Valkeakosken Latu ry, Valkeakosken Retkeilijät ry, Mallasveden Melojat ja Iku-Turson Akat
Luento Teams-sovelluksessa:
Aivot aarteenamme -etäluento
- Osallistuminen Teams-sovelluksen välityksellä. Ilmoittaudu luennolle viimeistään 13.3. 9.00 ja saat osallistumislinkin sähköpostiisi.
- Ti 14.3.2023 klo 18–19.30
- FM, biologi Heidi Kervinen
- Luennolla kerrotaan aivojen ja hermoston toiminnasta ymmärrettävästi ja käytännön tasolla. Miten aivot muovautuvat läpi elämän? Millaisilla pienillä valinnoilla voimme edistää aivojen terveyttä?