Tarvitsetko apua opiston kurssille osallistumiseen?

Jos et voi osallistua kurssille ilman toisen ihmisen apua vamman tai pitkäaikaisen sairauden takia, voit hakea henkilökohtaista apua kotikuntasi sosiaalitoimistosta.

Kun saat henkilökohtaista apua, sinulla on avustaja apuna kurssilla. Hän auttaa kurssilla niissä asioissa, joita et pysty itse tekemään vammasi takia. Voit hakea henkilökohtaista apua myös esimerkiksi etäopiskeluun kurssilla,  jos sinulla on vaikeuksia käyttää tietokonetta kotona.

Lähiopetukseen osallistumista varten voit hakea myös vammaisten henkilöiden kuljetuspalveluja

  • jos sinulla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa
  • ja jos et pysty käyttämään julkisia liikennevälineitä.

Henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelu ja saattajapalvelu haetaan kotikunnan vammaispalveluista. Ne ovat vammaispalvelulain mukaisia palveluja. Kuljetuspalvelua ja saattajapalvelua voidaan myöntää myös sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna.

Harrastuksiin ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen sinulla voi olla oikeus saada henkilökohtaista apua vähintään 30 tuntia kuukaudessa.
Myös lapsi tai nuori voi hakea ja saada henkilökohtaista apua. Palvelu on käyttäjälle maksuton.

Avun tarve ratkaistaan aina yksilöllisesti. Henkilökohtaisen avun saaminen ei riipu diagnoosista. Hae apua hyvissä ajoin, hakuprosessi voi kestää jonkin aikaa. Jos haet henkilökohtaista apua keväällä, se on mahdollista saada esim. syksyn opintoihin.